4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Με Toyota RAV4 2.0 AWD Multidrive S και Ford Kuga 2.0D AWD Powershift στο Πήλιο

Σε έναν από τους ευλογημένους προορισμούς της πατρίδας μας, αφού έχει τον τρόπο να σε μαγεύει χειμώνα καλοκαίρι, με δύο SUV που καταφέρνουν ιδανικά να συγκεράσουν τους δύο κόσμους (εντός και εκτός δρόμου) ανάμεσα στους οποίους ακροβατούν.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 12 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ: TOYOTA RAV4 2.0 4x4 MULTIDRIVE S - FORD KUGA 2.0D AWD POWERSHIFT
ΟΔΗΓΟΙ: ΕΛΕΝΗ ΞΕΝΑΚΗ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΑΛΟΥΡΟΣ
ΔΙΑΔΡΟΜΗ: ΑΘΗΝΑ-ΚΑΤΕΡΙΝΗ-ΠΗΛΙΟ-ΑΘΗΝΑ
ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ: 1.100

«ΥΠΑΡΧΕΙ για εσάς διαθέσιμο βενζινοκίνητο -τετρακίνητο- Toyota RAV4 με το νέο 7άρι CVT, αλλά πρέπει να το παραλάβετε από τον συνεργάτη μας στην Κατερίνη...»

Αυτό ήταν το τηλεφώνημα που δεχθήκαμε από την υπεύθυνο του γραφείου Τύπου της Toyota Ελλάς και, ως εκ τούτου, η σκέψη να συνδυάσουμε την παραλαβή του με ένα οδοιπορικό-συγκριτική δοκιμή με το αντίπαλο δέος, που ακούει στο όνομα «Ford Kuga», μας ήρθε αυτόματα! Μάλιστα επιλέξαμε να κάνουμε ακόμα πιο ενδιαφέρουσα αυτήν τη συνάντηση, βάζοντας στην εξίσωση άλλον έναν ευχάριστο... πονοκέφαλο, διαλέγοντας το επίσης 2λιτρο Kuga -ντίζελ όμως-, το οποίο είναι εφοδιασμένο με κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 6 σχέσεων (Powershift). Δίλιτρα, τετρακίνητα και «αυτόματα», λοιπόν, οι ομοιότητές τους, βενζίνη και ντίζελ η μεγάλη τους διαφορά, έτσι, για να απαντήσουμε και στα πολύ σημαντικά για την εποχή ερωτήματα κατανάλωσης.
Από εκεί και πέρα; Όλα τέλεια! Καλή παρέα η Ελένη και ο Γιάννης, και το βουνό των Κενταύρων, ως ιδανικός προορισμός για δώδεκα μήνες, απλώς μας περίμενε...

Όπως μπαίνεις, βγαίνεις!
Έχοντας γράψει πρόσφατα πολλά χιλιόμετρα πίσω από το τιμόνι του λευκού RAV4 diesel (βλ. Οδοιπορικό στο προηγούμενο τεύχος), έχεις ήδη βγάλει κάποια συμπεράσματα -αν μη τι άλλο- για το πόσο άνετα και ξεκούραστα ταξιδεύεις με το μοντέλο της Toyota, οπότε η είσοδος πρωί πρωί στο Kuga με προορισμό την Κατερίνη σου δημιουργεί το αίσθημα της σύγκρισης με το καλημέρα. Τα πρώτα δείγματα γραφής είναι πολύ όμοια, με την ατάκα «Αυτά τα δύο κάνουν πολύ άνετο ταξίδι...» να ακούγεται σχεδόν ταυτόχρονα από όλο το πλήρωμα. Μέσα στο Kuga, λοιπόν, με το κλείσιμο της ΕΡΑ να γίνεται αισθητό σε όλο το ταξίδι μας -αφού πέσαμε «στην ανάγκη» των τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών της διαδρομής-, μέχρι να παραλάβουμε το RAV4 από την Toyota ΠΟΔΑΣ στο 1ο χλμ. της ΠΕΟ Κατερίνης-Θεσσαλονίκης.
Το SUV της Ford είναι κατά 8 εκατοστά πιο μακρύ στη νέα του γενιά (4.524 χλστ.), έχοντας σαφέστατα πιο οικογενειακό προσανατολισμό σε σχέση με το προηγούμενο. Οι εμπρός επιβάτες διαθέτουν πλέον αρκετό χώρο για τα πόδια τους, έχουν μεγαλύτερους αποθηκευτικούς χώρους στη διάθεσή τους (456 λίτρα), ενώ πολύ βελτιωμένα είναι τα καθίσματα στους τομείς της άνεσης και της πλευρικής στήριξης, την ίδια ώρα που το έξτρα δέρμα της δικής μας έκδοσης προσδίδει αυτό το κάτι παραπάνω στη συνολική εικόνα του εσωτερικού. Το νέο RAV4, από την άλλη, έχει μεγαλώσει αρκετά, και το δείχνει τόσο με το παρουσιαστικό του όσο και στην πράξη. Για την ακρίβεια, είναι 205 χλστ. μακρύτερο (4.570 χλστ.) από το προηγούμενο και 30 χλστ. πιο πλατύ. Τα νούμερα αυτά, σε συνδυασμό με το επίσης μεγαλύτερο μεταξόνιο από της προηγούμενης γενιάς του κατά 100 χλστ. (2.660 χλστ., 2.690 αυτό του Kuga), εξασφαλίζουν έναν υπεραρκετό χώρο για πέντε άτομα αλλά και τις αποσκευές τους, οι οποίες βολεύονται άνετα στα 547 λίτρα του πορτ μπαγκάζ. Σημειώστε εδώ, μάλιστα, ότι στην περίπτωση που το αυτοκίνητο είναι εφοδιασμένο με κιτ επισκευής προσφέρονται 647 λίτρα, 577 με ρεζέρβα ανάγκης και 506 με κανονική ρεζέρβα. Σας θυμίζουμε εδώ ότι πλέον η ρεζέρβα δε βρίσκεται στην πέμπτη πόρτα, η οποία σε αυτήν τη γενιά ανοίγει προς τα πάνω. Αυτό που έχει βελτιωθεί πολύ και στα δύο μοντέλα και έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με το «καλοτάξιδα» που αναφέραμε στην αρχή είναι η εύρεση της ιδανικής θέσης οδήγησης, με αυτήν του RAV4 να επικρατεί στα σημεία, έχοντας σημειώσει το μεγαλύτερο βήμα βελτίωσης από τα δύο.
Μέσα στα φιλόξενα εσωτερικά των δύο SUV, έχουμε φτάσει ήδη στο Βόλο, με το μυθικό βουνό του Πηλίου να υψώνεται μπροστά μας. Από διαδρομές άλλο τίποτα... Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για μια περιοχή με εξέχουσα σημασία στην ιστορία των ελληνικών αγώνων, είτε αναφερόμαστε στις απαιτητικές ε.δ. του Ράλλυ Κένταυρος είτε στην περίφημη -τεχνική- Ανάβαση Πορταριάς. Αυτή είναι μάλιστα η διαδρομή με την οποία συνήθως ξεκινά η περιπλάνηση των επισκεπτών του βουνού, αφού τη συναντάς σχεδόν αμέσως μόλις αφήσεις την πόλη πίσω σου. Η αλλαγή σκηνικού είναι εντυπωσιακή από τις πρώτες κιόλας ανηφορικές φουρκέτες, αφού, κάθε 100 μέτρα που κάνεις, καταλαβαίνεις ότι πλέον βρίσκεσαι σε καθαρά τουριστική περιοχή, με «εξειδίκευση» μάλιστα στις χειμερινές διακοπές και με απαράβατους πολεοδομικούς κανόνες να προστατεύουν την αρχιτεκτονική κληρονομιά του Πηλίου. Η πλατεία της Πορταριάς επιβάλλεται να είναι ο πρώτος σταθμός σου για καφέ ή αναψυκτικό, ή ακόμα και για το περίφημο σπετζοφάι της περιοχής, εφόσον η ώρα το επιτρέπει... Αν φυσικά βρεθείς στο Πήλιο χειμώνα, οι ντόπιοι θα σου προτείνουν και τη χανιώτικη φασολάδα, με την καυτερή κόκκινη πιπεριά της να σε ζεσταίνει σε δευτερόλεπτα.

Από τα 1.500 μέτρα... στη θάλασσα!
Στην ομώνυμη ανάβαση, λοιπόν, με τη θέα της θάλασσας να μας συντροφεύει μέχρι αρκετά ψηλά, τα 2λιτρα μοντέλα μας δεν αντιμετωπίζουν το παραμικρό πρόβλημα, παρά μόνο αυτό της κατανάλωσης, αν τα πιέσεις... ¶λλωστε, μην ξεχνάτε ότι δεν αναφερόμαστε και στην πιο αεροδυναμική κατηγορία της αυτοκίνησης, κάθε άλλο μάλιστα, αλλά και ότι μιλάμε για αμαξώματα με βάρος πάνω από 1,5 τόνο. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τη ζυγαριά μας, 1.596 κιλά το μοντέλο της Toyota, 1.712 αυτό της Ford. Παρ’ όλα αυτά, ο τουρμποντίζελ κινητήρας (TDCi) του Kuga με τους 163 ίππους στις 3.750 σ.α.λ. (διατίθεται και έκδοση με 140 ίππους, μόλις 1.150 ευρώ φθηνότερη) και φυσικά το μεγάλο του ατού, τη ροπή των 34,7 χλγμ. στις 2.000 με 3.250 σ.α.λ., δείχνει το δρόμο με χαρακτηριστική ευκολία, δίνοντας αυτήν την παραπάνω άνεση-ασφάλεια, ακόμα και αν χρειαστεί να προσπεράσεις κάποιο από τα πολλά τουριστικά λεωφορεία, που σίγουρα θα συναντήσεις σε περιοχές όπως αυτές. Από κοντά και το RAV4, που με το 2λιτρο ατμοσφαιρικό κινητήρα των 151 ίππων στις 6.200 σ.α.λ. και ροπή 19,9 χλγμ. στις 4.000 σ.α.λ. ακολουθεί αξιοπρεπώς. Από εκεί και πέρα, προκαλεί απορία η δογματική εμμονή της ιαπωνικής εταιρείας στους ατμοσφαιρικούς κινητήρες, κόντρα στο ρεύμα των υπερπληρωμένων συνόλων του ανταγωνισμού.
Αφήνοντας πίσω μας την Πορταριά, έχουμε πλέον κατεύθυνση προς τα Χάνια και, φυσικά, τις Αγριόλευκες, όπου βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής. Απέχει 27 χιλιόμετρα από το Βόλο και 2 χλμ. από τα Χάνια, και διαθέτει αναβατήρες, πίστες αρχαρίων αλλά και πιο απαιτητικές, σχολή σκι και, βέβαια, καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού. Εκεί ψηλά, θα μας μείνει αξέχαστη η στιγμή που ο Γιάννης απαθανάτιζε τις λεπτομέρειες των αυτοκινήτων μας, ενώ τα σύννεφα έτρεχαν ανάμεσά μας, θυμίζοντάς μας ότι βρισκόμασταν περίπου σε υψόμετρο 1.500 μέτρων...
Για τους φαν της οδήγησης, η γύρω περιοχή διαθέτει αρκετές ε.δ., άλλες ασφαλείς και ευχάριστες και άλλες δύσκολες, στα όρια του επικίνδυνου, όπως οι Μηλιές, οι οποίες στον αγώνα τερμάτιζαν κοντά στο ομώνυμο χωριό. Σκηνικό που θυμίζει Κορσική, αλλά οδόστρωμα που δε συγχωρεί λάθη... Απαιτητικό και το «κατηφόρι» με κατεύθυνση τη Μακρυρράχη, και σκληρό τεστ για το σύστημα πέδησης των αυτοκινήτων μας, το οποίο σε αναγκάζει να κατεβάσεις το ρυθμό σου, ειδικά όταν η χαρακτηριστική μυρωδιά καμένου κάνει έντονη πλέον την παρουσία της, λίγο περισσότερο μάλιστα στο βαρύτερο Kuga. Παρ’ όλα αυτά, στην καθιερωμένη μέτρηση «120-0» στο Ακραίφνιο και τα δύο είχαν σωστή απόδοση, με το RAV4 να ακινητοποιείται στα 59,1 μέτρα και το Kuga στα 60,2.
Βρισκόμαστε ανατολικά, πλέον, και η εναλλαγή τοπίου ανάμεσα σε βουνό και θάλασσα γίνεται ιδανικά, σιγά σιγά και χωρίς το επίπεδο των εικόνων που βλέπει το μάτι σου να μειώνεται στο παραμικρό. Εδώ βρίσκονται οι καλές παραλίες της περιοχής. Για πολλούς, εφάμιλλες αρκετών νησιών μας -του Ιονίου θα προσθέταμε εμείς, λόγω της βλάστησης- και για άλλους ένας ζωντανός πίνακας ζωγραφικής με πράσινο και γαλάζιο παντού. Εκεί είναι και η Τσαγκαράδα, το χωριό με τον περίφημο αιωνόβιο πλάτανο στην πλατεία του και τα πολυάριθμα γραφικά ταβερνάκια, ο οργανωμένος Αϊ-Γιάννης (διαθέτει και μικρό λιμανάκι για σκάφη αναψυχής) αλλά και άλλες διάσημες παραλίες, όπως οι «Παπά Νερό», Νταμούχαρη και βορειότερα, στη Ζαγορά με τις παμπάλαιες εκκλησίες της, το Χορευτό και η παραλία των Αγίων Σαράντα. Στη Ζαγορά μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το παλιό σχολείο του Ρήγα Φεραίου (1777) ή «Ελληνικό Μουσείο», όπως ονομάστηκε αργότερα.

Τετρακίνητα και «αυτόματα»
Με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς αμφότερα τα αυτοκίνητα της δοκιμής, αλλά και με δύο κιβώτια αυτόματης λογικής, που όμως διαφέρουν πολύ ανάμεσά τους. Σε αυτήν του τη γενιά το -CVT- κιβώτιο του SUV της Toyota, με την κωδική ονομασία «Multidrive S» (αφορά αποκλειστικά τα βενζινοκίνητα RAV4), διαθέτει σαφώς ομαλότερη σειριακή λειτουργία των 7 -πλέον- σχέσεών του, σε σχέση με την προηγούμενη γενιά του, ενώ τον οδηγό βοηθούν εξαιρετικά τα «αυτιά» πίσω από το τιμόνι, όταν αυτός αποφασίσει να κινηθεί γρήγορα. Από την άλλη, το νέο ημιαυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη Powershift του Kuga είναι χωρίς αμφιβολία πολύ πιο σύγχρονη και καλύτερη πρόταση από αυτήν του RAV4 σχεδόν στο σύνολό της. Ανεβάζει και κατεβάζει γρήγορα και σωστά τις 6 σχέσεις του, αναδεικνύοντας ακόμα παραπάνω τις αρετές του ροπάτου πετρελαιοκινητήρα. Το μικροσκοπικό, όμως, μπουτόν της χειροκίνητης επιλογής στην αριστερή πλευρά του επιλογέα πραγματικά σου απαγορεύει τις όποιες σκέψεις να πάρεις την πρωτοβουλία των αλλαγών προκειμένου να κινηθείς γρήγορα. Σίγουρα αποτελεί μία από τις ελάχιστες αλλά σημαντικότερες ίσως ενστάσεις μας σε ένα τόσο καλό σύνολο. Από εκεί και πέρα, νέας λογικής είναι και η έξυπνη τετρακίνηση του μοντέλου, η οποία ελέγχεται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά, με σκοπό την αποφυγή της περίπτωσης να ολισθαίνει κάποιος τροχός, με αποτέλεσμα η ροπή να μπορεί να κατανεμηθεί σε οποιαδήποτε αναλογία ανάμεσα στους δύο άξονες.
Η οδήγησή τους, πάντως, δεν παύει να είναι το δυνατό χαρτί και των δύο και ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος αυτού που θα τα συγκρίνει... Το «ψηλωμένο GΤi» του παρελθόντος, Toyota RAV4, είναι καλύτερο από ποτέ! Κάθεσαι χαμηλά-σωστά, εκμεταλλεύεσαι το βελτιωμένο ηλεκτρικό τιμόνι, το οποίο αφήνει μακριά τους κραδασμούς από τους τροχούς, πατάς στην καλή ανάρτηση και νιώθεις πολύ καλά μαζί του κάτω από όλες τις συνθήκες. Όσο για το Kuga; Αφού σας θυμίσουμε ότι βασίζεται στην πλατφόρμα και στην τεχνολογία του Focus, ενός μοντέλου δηλαδή με υποδειγματική οδική συμπεριφορά, θα συμπληρώσουμε ότι στρίβει με ταχύτητα και χωρίς να δημιουργεί το αίσθημα του φόβου πουθενά, ακόμα και αν η ποιότητα του οδοστρώματος δεν είναι καλή. Φυσικά, επικρατεί άνετα στην άτυπη κόντρα των επιδόσεων, τόσο στον τομέα της επιτάχυνσης, με 10,8 δλ. έναντι 12,1 δλ. του RAV4 για το «0-100», όσο και στη διαδικασία των ρεπρίζ, η οποία όμως επίσης δεν είναι άμεσα συγκρίσιμη, εξαιτίας του διαφορετικού αριθμού σχέσεων που έχουν τα δύο κιβώτια ταχυτήτων.

Επιστρέφοντας...
Για την επιστροφή μας επιλέγουμε τον παραλιακό δρόμο που περνάει από Κάτω Γατζέα και Αγριά. Στους πρόποδες του βουνού των Κενταύρων μετράμε τυπικά τη μέση κατανάλωση του οδοιπορικού μας (11,2 λίτρα για το βενζινοκίνητο RAV4 και 9 λίτρα για το ντίζελ Kuga) και παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής για την πρωτεύουσα.
Τι θα επιλέγαμε; Πραγματικά δύσκολη η απόφαση για δύο πλήρη πακέτα παρόμοιας τιμής (από 31.950 το RAV4, από 32.590 το Kuga) τα οποία σε πάνε και σε φέρνουν από οποιοδήποτε ταξίδι σχεδόν ατσαλάκωτο! Κακά τα ψέματα, όμως, ανάμεσα σε αυτές τις δύο εκδόσεις η πιο σύγχρονη και ταυτόχρονα οικονομική -με βάση την κατανάλωση- πρόταση της Ford μας κέρδισε αυτό το πρωινό στο Πήλιο..._ Μ. Σαλ.

Σχολές
Πρόκειται ίσως για τα δύο «τζιποειδή» που σήμερα πρεσβεύουν με τον καλύτερο τρόπο εκείνη την... αθώα έννοια των πάλαι ποτέ SUV, μιας που η πλειονότητα του ανταγωνισμού -με εξαιρέσεις βέβαια- έχει επιλέξει να στεγαστεί σε περισσότερο στέισον, παρά δύο όγκων αμαξώματα. Οι ομοιότητες, όμως, σταματούν κάπου εκεί... Εν προκειμένω, αναφορικά με τους κινητήρες, τα μοντέλα που παρουσιάζονται σε αυτές τις σελίδες αποτελούν τη σωστή εκδοχή. Ο εξαιρετικός EcoBoost της Ford αποδεικνύεται βενζινοβόρος, ενώ ο τουρμποντίζελ Duratorq, στην κορυφαία του έκδοση με τους 163 ίππους, είναι ιδανικός για το παραλίγο 2 τόνων αμάξωμα του Kuga, τη στιγμή που το ιαπωνικό SUV ανέκαθεν αρεσκόταν στην κίνηση... στα κόκκινα, οπότε «ήθελε» βενζινοκινητήρα. Το πρόβλημα επί του παρόντος εντοπίζεται στην άρνηση των μηχανικών της Toyota να δουλέψουν, και άρα στην τοποθέτηση του «πεπαλαιωμένου» 2λιτρου ως μοναδικής έκδοσης βενζίνης, που δείχνει τα χρόνια του από την πρώτη... γκαζιά. Την παρτίδα θα έσωζε ένα μηχανικό κιβώτιο, αφού ακόμα και σε αυτοκινητόδρομο το Multidrive S βαρυγκομά σε κάθε βαθύ πάτημα του πεντάλ του γκαζιού.
Απέναντί του το Kuga ταξιδεύει υποδειγματικά, λόγω όχι μόνο κινητήρα, αλλά και ανάρτησης, η οποία είναι με διαφορά πιο σφιχτή και αποτρέπει τις όποιες πλεύσεις του αμαξώματος. Η αίσθηση του SUV της Ford είναι αυτή ενός καθ' όλα στιβαρού αυτοκινήτου, και μόνο τη στιγμή που ο οδηγός θα θελήσει να το πιέσει θα συνειδητοποιήσει το αυξημένο βάρος του αμαξώματος, που συνεπάγεται γρήγορα την καταπόνηση των φρένων, αλλά και μια αισθητή υστέρηση της καρότσας στο να ακολουθήσει τις εντολές του συστήματος διεύθυνσης - ιδιαίτερα σε γρήγορα κατηφορικά κομμάτια. Αντίθετα, το RAV4 παραμένει υποδειγματικό αναφορικά με την ευκολία τοποθέτησής του ακόμα και στις πιο κλειστές στροφές, την ώρα που οι αναμενόμενα αυξημένες κλίσεις δεν προβληματίζουν ούτε στο ελάχιστο. Φυσικά, η ανήσυχη οδήγηση και στις δύο περιπτώσεις απαιτεί μηχανικό κιβώτιο, αφού από τη μία τα paddle του RAV4 δε βοηθούν το Multidrive S να ζωντανέψει, και από την άλλη τα... αστεία κουμπιά στον επιλογέα του κιβωτίου PowerShift του Kuga πρακτικά αποδεικνύονται άνευ λόγου ύπαρξης, με αποτέλεσμα ο οδηγός να στηρίζεται στην αυτόματη λειτουργία, που μπορεί εντός πόλης ή στον αυτοκινητόδρομο να είναι πολύ καλή, όχι όμως σε επαρχιακά δίκτυα με διαδοχικές στροφές.

«Ανεβαίνοντας για Πορταριά, καταλαβαίνεις ότι πλέον βρίσκεσαι σε καθαρά τουριστική περιοχή, με “εξειδίκευση” μάλιστα στις χειμερινές διακοπές και με απαράβατους πολεοδομικούς κανόνες να προστατεύουν την αρχιτεκτονική κληρονομιά του Πηλίου!»